«Powrót

Dotacje do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Dotacje do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Dotacje do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych

Zasady dotowania posiłków sprzedawanych w barach mlecznych reguluje rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 marca 2015 r. w sprawie dotacji przedmiotowych do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych. W rozporządzeniu tym ustalono stawkę dotacji przedmiotowej do dotowanych posiłków oraz szczegółowy sposób i tryb udzielania i rozliczania dotacji, w tym formę składania wniosków, informowania o ich przyjęciu lub odrzuceniu, warunki przekazywania i rozliczania dotacji oraz termin zwrotu dotacji.

W rozporządzeniu zostały zdefiniowane między innymi pojęcia:

  • przedsiębiorcy prowadzącego bar mleczny – przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą w postaci samoobsługowych, bezalkoholowych, ogólnodostępnych zakładów masowego żywienia, sprzedających całodziennie posiłki mleczno-nabiałowo-jarskie,
  • surowców – surowce zużyte do sporządzenia dotowanych posiłków w barach mlecznych, wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia,
  • dotowanego posiłku – jest to przetworzona i gotowa do spożycia potrawa mleczno-nabiałowo-jarska, która została przyrządzona wyłącznie z surowców lub wody, sprzedawana w barze mlecznym konsumentom spożywającym posiłki na miejscu lub na wynos, zaewidencjonowana przy zastosowaniu kas rejestrujących lub poprzez wystawienie faktury, w sposób umożliwiający jednoznaczne zidentyfikowanie dotowanego posiłku; przy czym przetworzeniem potrawy jest proces przyrządzania potrawy wchodzącej w skład dotowanego posiłku, w wyniku którego zakupione przez przedsiębiorcę prowadzącego bar mleczny surowce otrzymują nowy kształt, wygląd, postać, formę, cechy lub właściwości,
  • narzutu - kwoty powiększającej wartość surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do sporządzenia dotowanych posiłków w barach mlecznych, w celu ustalenia ceny dotowanego posiłku.

Wymogi formalne skorzystania z dotacji przedmiotowej do posiłków sprzedawanych w barach mlecznych zostały określone w § 3 ust. 1 ww. rozporządzenia.

Dotacja może być przekazana na dotowane posiłki przedsiębiorcy prowadzącemu bar mleczny, który:

1. stosuje stawkę narzutu nieprzekraczającą 45% wartości surowców zużytych do przyrządzania dotowanych posiłków;

2. sprzedaje dotowane posiłki w lokalu oznaczonym jako „bar mleczny",

3. spełnił warunki, o których mowa w § 5, § 6 i § 10 rozporządzenia – tj.:

  •  w terminie do dnia 30 listopada roku poprzedzającego rok, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację, złożył do właściwego dyrektora izby administracji skarbowej zgłoszenie zamiaru skorzystania w danym roku z dotacji (w treści zgłoszenia przedsiębiorca wskazuje prognozowaną kwotę dotacji, o jaką będzie wnioskował i sposób jej obliczenia); przedsiębiorca, który zamierza rozpocząć korzystanie z dotacji w ciągu roku, składa zgłoszenie nie później niż 30 dni przed miesiącem, za który przedsiębiorca będzie ubiegał się o dotację,
  • do 10. dnia każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc, którego ma dotyczyć dotacja, przedsiębiorca składa do dyrektora izby administracji skarbowej informację o prognozowanej kwocie dotacji na kolejny miesiąc i sposobie jej obliczenia,
  • przedsiębiorca korzystający z dotacji prowadzi ewidencję ilościowo-wartościową zakupionych surowców zużytych do sporządzenia dotowanych posiłków oraz sporządza i gromadzi karty recepturowe tych posiłków,

4. W terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, za który przedsiębiorca ubiega się o dotację, złożył on wniosek o wypłatę dotacji.

Sposób prowadzenia ewidencji ilościowo-wartościowej zakupionych surowców zużytych do sporządzenia posiłków dotowanych oraz sporządzania i gromadzenia kart recepturowych dotowanych posiłków przedsiębiorca prowadzący bar mleczny ustala w formie pisemnej z dyrektorem izby administracji skarbowej.

Stawka dotacji wynosi 70 %, obliczana jest w odniesieniu do wartości zakupionych surowców, z uwzględnieniem podatku od towarów i usług, zużytych do sporządzania dotowanych posiłków, powiększonej o narzut.

Do rozporządzenia został sporządzony załącznik, w którym zawarto wykaz surowców do sporządzania posiłków w barach mlecznych, do których przedsiębiorca może uzyskać dotację. Załącznik ten zawiera 95 pozycji, z wyszczególnieniem surowców oraz odpowiadającym im symbolami PKWiU.

Przedsiębiorca ubiegający się o wypłatę dotacji składa wniosek o wypłatę dotacji do izby administracji skarbowej za pośrednictwem naczelnika urzędu skarbowego w terminie do 20 dnia każdego miesiąca następującego po miesiącu, za który przedsiębiorca ubiega się o dotację. Do wniosku załącza obliczenie kwoty dotacji na formularzu stanowiącym załącznik Nr 2 do rozporządzenia.

Naczelnik urzędu skarbowego sprawdza prawidłowość obliczenia przez przedsiębiorcę kwoty dotacji i przekazuje wniosek do dyrektora izby administracji skarbowej w terminie 7 dni od dnia złożenia wniosku.

Następnie dyrektor izby administracji skarbowej w terminie do 20. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożony został wniosek, podejmuje decyzję w sprawie udzielenia dotacji i informuje przedsiębiorcę o wyniku rozpatrzenia wniosku.

W przypadku przyznania dotacji, jej wypłata następuje niezwłocznie, nie później jednak niż ostatniego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym został złożony wniosek.

W przypadku wystąpienia korekty ilości lub wartości zakupionych surowców zużytych do sporządzania dotowanych posiłków albo wystąpiły inne nieprawidłowości w obliczaniu dotacji, przedsiębiorca zwraca dotację na rachunek izby administracji skarbowej. Korekta należnej dotacji dokonywana jest w terminie 15 dni od dnia ujawnienia okoliczności uzasadniających dokonanie korekty wraz z odsetkami w wysokości przewidzianej jak dla zaległości podatkowych. Odsetki nalicza się od dnia stwierdzenia nieprawidłowości w obliczeniu dotacji.

Rozporządzenie wprowadziło obowiązek zamieszczania przez dyrektora izby administracji skarbowej na stronie podmiotowej Biuletynu Informacji Publicznej informacji o prognozowanej kwocie dotacji przypadającej na poszczególnych przedsiębiorców na dany miesiąc oraz informacji o wysokości dotacji przekazanej poszczególnym przedsiębiorcom.

 

Tabela przedstawiająca prognozy i przyznane kwoty dotacji w roku 2022/2023/2024

   Prognoza kwoty dotacji    

Przyznana kwota dotacji

"SPOŁEM" PSS - 68.000,00 zł w lutym 2024r. w trakcie rozpatrzenia
"SPOŁEM" PSS - 68.000,00 zł w styczniu 2024r. 52.834,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 68.000,00 zł w grudniu 2023r. 58.532,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 68.000,00 zł w listopadzie 2023r. 60.621,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 68.000,00 zł w październiku 2023r. 59.820,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 64.000,00 zł we wrześniu 2023r. 62.541,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 65.000,00 zł w sierpniu 2023r. 64.120,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 65.000,00 zł w lipcu 2023r. 63.886,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 63.000,00 zł w czerwcu 2023r. 65.739,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 65.000,00 zł w maju 2023r. 64.440,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 63.000,00 zł w kwietniu 2023r. 60.282,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 66.000,00 zł w marcu 2023r. 62.478,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 55.000,00 zł w lutym 2023r. 52.005,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 55.000,00 zł w styczniu 2023r. 53.934,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 52.000,00 zł w grudniu 2022r. 50.055,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 50.000,00 zł w listopadzie 2022r. 49.593,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 55.000,00 zł w październiku 2022r. 53.497,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 55.000,00 zł we wrześniu 2022r. 53.264,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 55.000,00 zł w sierpniu 2022r. 52.668,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 60.000,00 zł w lipcu 2022r. 52.493,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 60.000,00 zł w czerwcu 2022r. (korekta) 48.654,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 35.000,00 zł w maju 2022r. 29.354,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 33.000,00 zł w kwietniu 2022r. 26.914,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 47.000,00 zł w marcu 2022r. 44.466,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 37.000,00 zł w lutym 2022r. 35.720,00 zł
"SPOŁEM" PSS - 37.000,00 zł w styczniu 2022r. 38.063,00 zł

 

bip

Informacje o publikacji dokumentu

 
Data utworzenia: 01.03.2017 Data publikacji: 03.03.2017 08:14 Data ostatniej modyfikacji: 27.02.2024 08:13
Autor: Izba Administracji Skarbowej w Kielcach Osoba publikująca: Małgorzata Erdenberger Osoba modyfikująca: Anna Stępień
Rejestr zmian